HISTORY AND RENOVATION OF THE CHAPEL OF CERNAY!


This chapel is very ancient. Since Philippe Auguste (twelfth century), it demonstrated the independence of the domain and of the parish of Cernay well before the castle was built. This roman Chapel was built with regional sandstones. The Chapel of Cernay is dedicated to Saint Antonin d'Apamée. He was a Christian martyr of the second century. He refused to carve pagan idols, and as such became the patron saint of ecclesiastical stone buildings.

The foundations of the Cernay's Chapel dates back to the twelfth century, and the architecture dates back to the fifteenth century. The major interest of this church was its monumental lancet stained-glass window and its ribbed wooden vault. In 1792, following the French Revolution, the church became state owned and then sold to a private individual.

Renovation of the Chapel


The merger of the districts of Marnière, Cernay and Bois Anzeray causes this chapel to be deconsecrated in 1808 and converted into a hay barn ...

In 2005, after a lot of hesitation we have embarked on extensive construction work in order to save this Chapel and convert into a Gîte de France. Because we preserved its authenticity, the Chapel of Cernay is now classified as a charming Gîte with character.

 

The windows and lancet stained-glass window have been reopened, a door to the garden rebuilt with a lintel from a barn threshold. Stained-glass windows with specific iron rods to maintain them were implemented by Tisserant a company located in Evreux which is specialized in Churches and Cathedrals renovations!

La charpente très atteinte sera redressée, un « entrait » remplacé, la sablière sud gravée à l'ancienne changée, poinçon gravé et greffé, et les voûtes détruites à 50% seront remises en place (Société HAREL). La toiture en fibro est démontée et remontée en ardoise. La partie en tuile est refaite avec des tuiles anciennes. Une partie du mur en silex, fendue par l'effondrement de la charpente est reconstruit. La coquille confortée. Un logement conservant toutes les hauteurs et richesses des charpentes et des voûtes est conçu avec une "tribune arrière" aménagée et une grande salle à vivre. Un soin tout particulier a été porté à l'escalier, au balcon et ses poutres en chêne, aux voûtes refaites ou réparées dont la transparence se poursuit grâce à des impostes en verre, un bar qui dissimule la cuisine et un lustre 'théâtral". Un chauffage par le sol a été installé.

Booking Contact Info

BOOKING EURE NORMANDIE
Tel. : (+33) 2.32.39.53.38

Ext 3 Copier